datum: 14.12.2017

4. UTVV pripravljalna tura

DATUM: sobota, 16. 12. 2017

KRAJ: Ajdovščina, parkirišče pri rimskem obzidju

ČAS: 8.30

ORGANIZATOR: 100UTVV

DOLŽINA TRAS: 15 - 30 km

Ogledali bomo prvi del 100UTVV s štartom v Ajdovščini (parkirišče pri rimskem obzidju).

Glede na napovedi bi morala biti večina poti do sobote kopna, če se bodo razmere spremenile, pa bomo turo izpeljali drugje.

Pot se po uvodnem ravninskem kilometru vzpne do izvira Hublja (glede na količino napovedanih padavin zna bit markanten prizor) po naravoslovni učni poti, nato pa se nekoliko položi in po t.i. rimski poti preči pobočje Gore proti zahodu. Po 4,5 km zavije na planinsko pot na Podrto goro, ki je tudi najbolj strm del sobotne ture – dobrih 500 višinskih metrov vzpona na znameniti rob Gore, kjer je speljana tudi Slovenska planinska transverzala. Pot po robu je panoramska poslastica za tekače in pohodnike, ponuja osupljive razglede, tek po njej pa je igra menjave ritma, kratkih vzponov in spustov. Preden zavijemo proti notranjosti, v vas Otlica (1. okrepčevalnica na UTVV), se bomo seveda ustavili pri Oknu in se spustili do njega (po novih stopnicah)

Komur bo dovolj potepanja, se lahko odpravi po markirani poti nazaj v Ajdovščino, ostali bomo nadaljevali do Otlice, kjer je možnost v vaški gostilni popiti kaj toplega. Po kratkem postanku nadaljujemo po trasi 100UTVV - nazaj na Pot po robu. Skupina M bo pred vzponom na Dolski maj zavila v dolino in se po manj znanih, a zelo lepih poteh vrnila k izviru Hublja in na izhodišče (dolžina dobrih 20 km in 900 vm).

Skupina L bo traso nadaljevala do spomenika Materi Gorjanki, kjer bo zapustila traso 100UTVV in se spustila po Resljevi poti, mimo Skukove vode in delu stare ceste na Predmejo, nato pa bomo še enkrat "opravili" z Goro in se povzpeli nazaj na njen rob, približno 1 km bomo tekli nazaj po isti poti, nato pa zavili kjer skupina M in zaključili traso na isti način (dolžina 28,5 km in skoraj 1500 vm).

 

INTENZIVNOST: Tri skupine, okvirni čas teka se bomo dogovorili na startu

PRIJAVE: ali telefon Andi Mamič (031 533 606)